Elektriske varebiler - et stadig voksende marked

Elektriske varebiler - et stadig voksende marked

De siste årene har det kommet stadig flere elektriske varebiler på markedet, samtidig har eldre varebilmodeller fått større batterier og lengre rekkevidde. Elektriske varebiler har blitt stadig mer attraktivt for både håndverkere, budbiler og andre med tilsvarende behov.

Elvarebil og tilhenger

Noen ganger vil man ha et behov for å benytte seg av en tilhenger, og dette vil ofte være et kriterium for å kunne gå over til en elektrisk varebil. De fleste elvarebilene på markedet har mulighet for tilhengerfeste, og maks hengervekt har økt betraktelig siden de første elvarebilene kom - flere modeller tillater en tilhengervekt på 1000 kg i tillegg til en nyttelast på rundt 1000 kg.

Med en enakslet henger med totalvekt på 1000kg vil strømforbruket øke med ca. 15% ifølge tester utført av Elbilforeningen. Om bilens rekkevidde er 25 mil, vil den dermed få en rekkevidde på 21 mil med tilhenger. For en håndverker som skal frakte byggevarer og annet utstyr bør ikke denne reduksjonen være særlig avskrekkende.

Når det kommer til last over 1000 kg er det foreløpig begrenset med elvarebiler som kan trekke så tungt. Har man tyngre utstyr enn dette, som for eksempel en minigraver vil løsningen være å enten få utstyret levert av utleier eller ha egne biler til dette.

6 ting du bør tenke på når du skal velge elektrisk varebil

1: Start dagen med fulladet batteri

Sammen med arbeidstaker bør arbeidsgiver legge til rette for at de ansatte kan lade elbilen hjemme. Med et firmakort med lading og ladeboks fra Circle K er det enkelt for de ansatte å lade hjemme, og få refundert kostnadene til lading av arbeidsgiver.

Les mer om hjemmelading for deg med firmabil her.

2: Kjørelengde i løpet av en arbeidsdag

Elvarebilers rekkevidde har blitt mye lengre de siste årene. 20-25 mil på en lading er ikke lenger et problem med et batteri på 75kWt. Med et godt utbygd ladenettverk vil det heller ikke være et problem å hurtiglade i løpet av arbeidsdagen.

3: Behovet for tilhenger

Om du har behov for tilhenger kan det være lurt å tenke over hvor mye det man trekker skal veie. Hva er maks hengervekt og hva blir tillatte totalvekt på vogntoget? Husk også å sjekke at du kan kjøre dette med ditt førerkort.

4: Circle K firmakort

Circle K firmakort med lading gjør bilholdet enkelt. Her får du samlet kostnader til lading hjemme hos de ansatte, hurtiglading på Circle K sine hurtigladere, spylervæske og annet som kjøpes på Circle K sine stasjoner.

5: Gratis bompassering

En annen fordel ved å velge en elvarebil er at man kan passere gratis på de fleste bompengeveiene. Det er dessuten gratis for elvarebiler å kjøre gjennom bommene i Oslo, mens vanlige elbiler må betale.

6: Enova-støtte til kjøp av elvarebiler

Ved kjøp av en elvarebil vil din forhandler hjelpe deg med å søke om Enova-støtte, samt regne ut hvor mye støtte du vil få, utfra hvilken modell du kjøper.

Enova gir også 5000 kr i støtte til en ladeboks per elvarebil. Ladeboksen kan monteres hjemme hos de ansatte, eller på arbeidsplassen. Circle K kan veilede deg i denne prosessen, samt ta seg av hele installasjonen – enten hjemme hos de ansatte eller på arbeidsplassen.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter