Image
nettleiee
Image
nettleie

Ny nettleie: Alt du trenger å vite

Den 1. januar 2022 lanseres en ny modell for nettleie. Nettleie er den leien man betaler til nettleverandøren når man benytter seg av strømnettet og modellen som denne leien baserer seg på vil fra neste år la deg påvirke hva du betaler i nettleie på en helt ny måte - avhengig av hvor mye strøm du bruker og når du bruker den. Dette vil være en god mulighet til å få en oversikt over hva man bruker av strøm og når man bruker strøm, slik at man også kan venne seg til nye strømvaner som bidrar til lavere strømutgifter.

Der dagens nettleie regnes utfra en fast del (fastledd – en fast sum uavhengig av forbruk) og en variabel del (energiledd - basert på faktisk forbruk) vil den nye nettleien basere seg på en ny variant av energileddet og det som kalles kapasitetsledd.

Kapasitetsleddet og trinnene man baserer seg på

Kapasitetsleddet vil basere seg på ditt maksimale behov, og beregnes fra den timen du brukte mest i måneden før, eller som et snitt av de høyeste timene over et visst antall dager. Akkurat hvordan dette regnes vil være avhengig av hvilket nettselskap du har.

Finn ditt nettselskap, årlige forbruk og annen nyttig informasjon ved å logge inn på elhub.no.

Den nye modellen vil bestå av ulike trinn, der forbruket ditt avgjør hvilket trinn du havner på, og dermed også hvor mye du betaler.

I tabellen under ser du en oversikt over nettleieprisene hos Elvia ut fra 1.januar 2022. Denne tabellen gjelder nærmere 950 000 kunder og vil gi et godt innblikk i hvordan nettleien vil se ut for folk flest.

Image
nettleietabell

Endringer av energileddet

Også energileddet vil endres da dette tidligere har vært avhengig av strømmen man bruker (antall kilowattimer). Fra 1.januar 2022 vil man betale mindre per kilowattime i helgen og fra 22 til 06 på ukedagene. Det vil også være prisforskjeller avhengig av årstid, og billigere å bruke strøm på sommeren enn på vinteren.

Tilpass forbruket ditt for å spare penger

Det finnes mange måter å påvirke strømregningen på, og selv om den nye modellen for nettleie kan virke komplisert og vanskelig er den også en god mulighet for å endre både strømvanene og strømutgiftene. Få en oversikt over eget strømbruk og når du brukte mest strøm, på denne måten har du et godt utgangspunkt og vet mer om hvilke endringer du eventuelt må gjøre. Alle strømkunder hos Circle K finner denne informasjonen på Min side.

Legg til rette for når du bruker strøm i hjemmet, og prøv å unngå at ikke flere av de mest strømkrevende produktene brukes samtidig - kanskje kan man vente med å kjøre en oppvask til etter at middagen er servert? Det vil også lønne seg å utsette det forbruket som er mulig å vente med til for eksempel helger og mellom 22 og 06 i hverdagene. Husk også at det ikke er alle produkter som bør brukes om natten eller mens man er bortreist, slik som vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin.

Når det kommer til oppvarming kan man også gjøre strømsparende endringer uten at man skal måtte fryse. For mange vil det være nyttig å investere i smart oppvarming, som styres over WiFi - slik at du kan tilpasse oppvarmingen etter tid på døgnet og senke temperaturen automatisk om du for eksempel er bortreist en helg.

Her kan du få noen gode råd til hvordan du kan redusere strømforbruket ditt.