Image
redusere strøm
Image
redusere
Redusere strømforbruket

Hvordan du kan redusere strømforbruket ditt

Det er flere grep du kan ta i hjemmet for å redusere strømforbruket, noe som igjen vil gi deg lavere strømregning. I en gjennomsnittshusholdning står oppvarming for den største delen av strømforbruket, men det er også mange andre ting du kan gjøre for å senke utgiftene.

For å hjelpe deg litt ekstra på veien, kan du logge inn på Min side, og følge med på strømprisen hver time de neste 24 timene, slik at du kan planlegge klesvask, billading og andre ting som bruker mye strøm, til å kanskje vente litt til prisen ikke er på det høyeste.

Under finner du en liste med ti konkrete tips for å hjelpe deg med å redusere strømforbruket:

1. Senk innetemperaturen

Oppvarming står for 60-70% av strømforbruket hos en gjennomsnittshusholdning i Norge.

Anbefalt temperatur i boligen er 19-21 grader, høyere enn dette er ikke nødvendig. For hver grad du senker temperaturen, sparer du omtrent 5% av energien du bruker til oppvarming, så det å senke innetemperaturen kun en grad eller to gir store innvirkninger på strømforbruket.

2. Spar på varmtvannet

Opp mot 15% av strømforbruket ditt går til å varme opp vannet du bruker. Hvis du dusjer 10 minutter hver dag kan du spare rundt 1000 kr i året ved å bytte til en sparedusj. En sparedusj har mindre dyser i dusjhodet, en endring som få vil legge merke til, men du vil se det på strømregningen. Er dere flere i husholdningen eller korter ned dusjtiden ytterligere, er det enda mer å spare.

3. Belysning

Belysning er omtrent 10% av strømforbruket i norske hjem. Ved å bytte til sparepærer og slå av lyset i rom du ikke bruker, vil du se utslag på strømregningen. Utendørs kan du bytte til lamper med bevegelsessensor, slik at lampene ikke står på hele tiden.

4. Rom som ikke er bruk

Husk å lukke døren og skru av lyset i de rommene du ikke bruker. I tillegg kan du skru av oppvarmingen, eller evt senke den, for å redusere strømforbruket.

5. Lufting

Luft raskt og effektivt, ikke la vinduer stå lenge på gløtt. Da sparer du strøm ved at gulv, tak og vegger ikke blir kjølt ned.

Image

6. Varmekilde

Har du peis eller vedovn i boligen

En varmepumpe koster kanskje litt ved innkjøp, men i mange tilfeller vil dette ha gått opp i opp med strømbesparelsene i løpet av få år. Varmepumpen kan i tillegg til å gi god varme på kalde dager, brukes som aircondition på varme dager.

7. Isolasjon

Kjenner du at det trekker fra vinduer, dører og andre steder i boligen? Da forsvinner mye av varmen rett ut. For å enkelt finne ut om det trekker, kan du ta et stearinlys langs med listene for å se om lyset blafrer. Du kan enkelt montere tetningslister rundt vinduer, dører, vegg- og taklister for å redusere varmetapet. Et mer kostbart alternativ, spesielt kanskje nyttig i eldre hus med dårlig isolasjon i veggene, er å vurdere etterisolering.

8. Fulle maskiner

Du kan redusere strømforbruket ved å ikke sette på halvfull oppvaskmaskin og vaskemaskin, da maskinene som regel bruker like mye energi om de er halvfulle eller fulle.

I tillegg kan du også sette ned temperaturen på klesvasken, der hvor plaggene ikke er så skitne. Ved å halvere temperaturen kan du spare opp til 60% strøm.

Når tørketrommelen er i bruk, er det lurt å la døren til rommet være åpent, da den både vil bruke mindre strøm om rommet ikke blir for varmt, samt at du får varme spredt ut i boligen.

9. Kjøleskap og fryser

Sjekk hva du har stilt inn kjøleskapet og fryseren din på. Anbefalt temperatur er 4-5 grader på kjøleskap og minus 18 grader på fryseren.

10. Smartstyring

Det finnes nå mange muligheter med et smarthjem. Mange produkter har nå fått smartfunksjoner som gjør at du kan styre produktene fra f.eks. mobilen. En panelovn med wifi gir deg muligheten å enkelt styre temperaturen i rommene ved for eksempel å senke temperaturen om natten eller når du ikke er hjemme. De fleste el- og hybridbiler har egen app hvor du kan styre og planlegge ladingen, og via «Min side» kan du følge med på strømprisen og lade når det er rimeligst. Med enkle grep kan dette hjelpe deg med å redusere strømforbruket og hjelpe deg med en lavere strømregning.

Image

Håper disse enkle tipsene bidrar til å redusere strømforbruket, og hvis du vil lære enda mer om strøm, kan du lese om strømbegreper eller hva som påvirker strømprisen.