Image
Lad batteriet på elbilen til 80 %
Image
Lad batteriet på elbilen til 80 %

Lad riktig, og unngå ladekø

Det er godt med fulle batterier på elbilen. Men er det egentlig nødvendig? Og er det lurt?

Når du har ladet batteriet til 80 % begynner de fleste elbiler å lade vesentlig langsommere. Med enkelte elbilmodeller tar det faktisk lengre tid å lade fra 80 – 100 % enn fra 0 – 80 %! 

Stans ladingen ved 80 %

Har du mulighet til å gi deg før batteriet er fulladet, vil du spare deg selv for mye ladetid. Samtidig bidrar du til å redusere ladekøene. Det kommer godt med på de store utfartsdagene når det er mange som besøker våre ladestasjoner. 

– Du er selvfølgelig velkommen til å lade opp batteriet til 100 % hvis du trenger det, men ofte er det tilstrekkelig å stoppe ved 80 % for å komme deg til neste stoppested. Vår anbefaling er at du heller lader når du kan, enn når du må. Det vil gjøre elbilsommeren enklere for både deg selv og dine medbilister, sier Tanja Angelsen Berg, marketing manager i Circle K Norge.

Utvider levetiden til batteriet  

Årsaken til at ladehastigheten går langsommere når batteriet nærmer seg fulladet, er for å beskytte batteriet mot unødvendig belastning. 

Ifølge elbilprodusentene gjør du batteriene en tjeneste ved å stanse ladingen ved 80 %. Det er mest skånsomt mot batteriet, og vil bidra positivt for levetiden til batteriet i elbilen. 

Flere tips og råd for elbillading

Forbered deg til ladesommeren før du legger ut på veien. Her finner du våre beste tips til en bekymringsfri sommerferie med elbil.

Mange skal på bilferie i sommer, og flere benytter seg av elbil. Faktisk er det registrert så mye som 30 prosent flere elbiler langs norske veier i år sammenlignet med i fjor!
Enten du har erfaring med elbil fra før eller skal ut på din første langtur, er det noen enkle «kjøreregler» det er greit å ha med seg. 
 
Last ned ladeapp og legg til ladebrikke 

Last ned Circle K Charge-appen, koble til ladebrikke og registrer betalingskort før du ankommer ladestasjonen. Det sparer deg for tid når du er ute på veien, og du slipper å knote med dette i en fullpakket feriebil. 

Planlegg turen med vår reiseplanlegger

Ikke la ladestasjonene bestemme hvor du skal, men legg opp ruta etter ladenettverket. Både vår reiseplanlegger og mange bilers infotainmentsystemer viser deg ladestasjonene langs ruta. Du kan også bruke Circle K Charge-appen til å finne nærmeste Circle K-lader.

Lad når køen er kort

Skal du hurtiglade? Da er det greit å vite at pågangen er størst på fredag og søndag ettermiddag mellom klokken 15 og 18. Planlegger du ladingen utenom disse tidspunktene, er sjansen god for at du slipper unna køer ved våre ladestasjoner. 

Ha ladebrikken klar

Skaff deg en ladebrikke. Det gjør ladingen langt mer lettvint og effektiv. Registrer Circle K-ladebrikke i app-en og sjekk at denne virker på en Circle K-lader før du legger ut på langtur.

Ta med kabel og lad når du sover

Ta med ladekabler for både AC-lader og for stikkontakt, så har du mulighet til å normallade eller lade over natten ved reisemålet. 

Ta hensyn til vær og terreng

Norge er ikke bare langstrakt, det er også kupert. 100 kilometer øst i Viken er ikke det samme som 100 kilometer nordvest i Viken. Kupert terreng og fjelloverganger krever mer strøm av batteriet enn på flatt terreng. Kommer du sørfra, må du også være forberedt på at temperaturen nordover i landet fort kan endre seg. Spesielt sent på kvelden og natten kan gradestokken snike seg ned mot null grader på høytliggende veistrekninger. 

Kjør pent

Kjørestilen din kan påvirke strømforbruket og rekkevidden på elbilen. Hvis du akselerer og bremser mye, vil du bruke mer strøm enn hvis du kjører mykt og rolig. Bilen trekker også mer strøm i høye hastigheter på motorveien, enn når du kjører i 70 eller 80 km/t.