Er lading med stikkontakt forbudt?

Er lading med stikkontakt forbudt?

Tidligere i år kom nyheten om at det nå er nødvendig med en ladeboks om man ønsker å lade elbilen hjemme, og mange medier meldte om et forbud mot lading med vanlig stikkontakt. At det har kommet endringer i reglene er riktig, men akkurat hva endringene er og om det er slik at det nå er forbudt å lade med noe annet enn en ladeboks ser vi nærmere på i denne saken.   

Lading med vanlig stikkontakt  

Det har lenge vært muligheter for å legge opp til lading av elbil hjemme uten ladeboks. De eneste kravene har vært at man legger opp ladepunktet på en egen kurs som ikke brukes til annet, og at det er installert en jordfeilbryter type B.

Men i mai 2022 ble disse reglene oppdatert, og kravene ble endret. Det er disse endringene som har ført til spørsmålet mange lurer på – er det egentlig forbudt å lade med vanlig stikkontakt?

Og svaret er enkelt – Nei, det er ikke forbudt. Så lenge man har fått lagt opp for dette tidligere er det ikke et forbud mot å lade via stikkontakten. Det som derimot ikke lenger er lov er å legge opp en stikkontakt dedikert til lading av elbilen. Det vil si at man nå må få montert en ladestasjon for å lovlig kunne legge til rette for elbillading i hjemmet.

Lading med vanlig stikkontakt er heller ikke straffbart, og om du har satt opp et eget ladepunkt tidligere blir ikke dette være noe problem fremover. Om du derimot får et behov for å lade et annet sted hvor ikke ladeboks er tilgjengelig kalles dette nødlading. Nødlading uten tilrettelagt kontakt bør kun gjøres i nødstilfeller og unngås om mulig. Regelmessig lading med stikkontakt som ikke møter kravene til sikkerhet kan gi problemer i en eventuell forsikringssak.

En ladeboks vil alltid være tryggest  

Å lade elbilen med en ladeboks vil alltid være det tryggeste valget, både for deg og bilen din. En ladeboks tåler ikke bare mer strøm men har også en mengde sikkerhetsfunksjoner som gjør at man ikke trenger å bekymre seg for sikkerheten rundt ladingen.

Installasjon av ladebokser må gjøres på en forsvarlig måte, og det er derfor påkrevd at dette gjøres av en sertifisert elektriker. Kjøper du en Easee ladeboks fra Circle K kan du enkelt legge til installasjon som en del av bestillingen. På den måten er du sikret at ladeboksen monteres på en trygg, forsvarlig og tilpasset måte.

Les mer om installasjon av Easee ladeboks her.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
Fremtidens elbiler: Moderne batteriteknologi og lademuligheter

Fremtidens elbiler: Moderne batteriteknologi og lademuligheter

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading, Ladestasjoner
5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

Marius Blaker Høgevold
Hjemmelading, Ladepartnere
5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

Jeanette Johansen
Hjemmelading