Ladebrikke – hvorfor og hvordan

Ladebrikke – hvorfor og hvordan

Som eier eller bruker av elbil vil en ladebrikke være et nyttig hjelpemiddel. Vi anbefaler at alle skaffer seg en slik brikke og registrerer den hos de ladeoperatørene som du bruker. Heng ladebrikken på bilens nøkkelknippe, og du vil fort se at dette er den enkleste måten for å starte og stoppe lading. Denne artikkelen forteller deg det viktigste av det du trenger å vite om bruk av ladebrikke. NB. Tesla eiere trenger ikke ladebrikke for lading på Tesla ladere.

Hva er en ladebrikke?

En ladebrikke kalles på fagspråket for en RFID-brikke. RFID står for Radio Frekvens Identifikasjon, og brikken kommuniserer altså gjennom radiosignaler med en mottaker i umiddelbar nærhet. Hver brikke har en unik kode (HEXA-format), og det er denne koden som identifiserer deg og validerer om du er en «gyldig kunde». Slike brikker brukes i dag i mange sammenhenger, bl.a som elektronisk nøkkel for å åpne dører (mange har f.eks slike nøkkelkort på jobben). Også bank- og kredittkort med radiosymbolet på har en HEXA-kode innebygd og kan fungere som en ladebrikke.

Hvorfor ladebrikke?

Den mest vanlige måten å starte og stoppe ladere på i dag er ved bruk av en app (ladeapp) på mobiltelefonen. I noen tilfeller vil appen kunne være trøblete å bruke, f.eks når mobilen er uten strøm eller mobildekningen i området er dårlig. Også i dårlig vær er det kjedelig å stå ute og fikle med mobiltelefonen. I slike situasjoner er en ladebrikke et nyttig alternativ som gir en enkel og rask start av laderen. Du vil trolig fort merke at ladebrikken blir din favoritt til å autentisere deg som ladekunde og starte ladingen.

Hvordan bruker jeg en ladebrikke?

Når ladebrikken er registrert og dermed gyldig som identifikasjon, kan den brukes til å starte og stoppe lading hos den ladeoperatøren brikken er registrert på. Først kobler du ladekabelen til bilen, deretter holder du ladebrikken foran det området på laderen som leser brikken, og deretter trykker du på start-knappen på laderen for å starte ladingen! For å avslutte ladingen, gjøres samme operasjon; hold ladebrikken foran laderen, og trykk på stopp-knappen! (NB. Noen ladere starter/stopper automatisk etter at ladebrikken er avlest). Beskrivelsen ovenfor gjelder hurtigladere, men vil også kunne fungere på din hjemmelader hvis den er satt opp for bruk av ladebrikke.

For å se en kort instruksjonsvideo om hvordan du lader med ladebrikke, klikk her.

Trenger jeg en spesiell ladebrikke?

Mange lurer på om du trenger en egen ladebrikke for hver ladeoperatør, eller om Elbilforeningens ladebrikke er bedre enn andre brikker. Svaret på dette er NEI. Du trenger kun én ladebrikke, og du kan bruke en ladebrikke uansett hvor den kommer fra. Men, du må vite koden i brikken for å kunne registrere denne. Og dessverre er det ikke alle brikker som har den riktige koden skrevet på utsiden. Du må forsikre deg om at brikken blir registrert med riktig kode, ellers vil den ikke virke. Ladebrikker fra Circle K, NAF og Elbilforeningen er eksempler på brikker som har riktig kode skrevet på utsiden*. Du kan kjøpe ladebrikke på alle Circle K ladestasjoner for kr. 25.

Hvordan registrere ladebrikke?

Ladebrikken vil ikke virke før du har registrert denne hos din valgte ladeoperatør. Første skritt er derfor å registrere deg som kunde hos denne ladeoperatøren, f.eks gjennom å laste ned ladeapp og registrere deg her med nødvendig kundedata (hos Tesla - for bruk av Tesla ladere - blir man automatisk registrert når man kjøper bilen). Når dette er gjort, og du har etablert en gyldig brukerkonto, kan du også registrere ladebrikken i appen, slik at denne knyttes til din brukerkonto.

Slik registrerer du ladebrikken i Circle K ladeapp:

Slik ser en ladebrikke fra Circle K ut

Slik registrerer du ladebrikken i Circle K appen

Det er viktig at koden registreres 100% korrekt, ellers vil den ikke virke. Husk at 0 alltid er tallet null (og ikke bokstaven O), og at 1 alltid er tallet en (og ikke bokstaven I).

Når dette er gjort i Circle K appen, anbefaler vi at du tar en testlading på en Circle K lader i nærheten av der du bor (se laderoversikt i appen) for å forsikre deg om at ladebrikken faktisk virker før du virkelig trenger det. Hvis du har problemer med å få registrert ladebrikken, ta kontakt med Circle K kundeservice på telefon 22 96 24 00.

*) Hvis man har en nyere Android telefon (ikke iPhone), kan man laste ned en egen app for å kunne lese av hvilken HEXA-kode en RFID-brikke har. Søk etter apper med navnet «RFID Reader» eller tilsvarende.

Related articles

Read all news
Alt du trenger å vite om elbillading: På veien

Alt du trenger å vite om elbillading: På veien

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Ladestasjoner
Tips til deg som skal på langtur med elbil

Tips til deg som skal på langtur med elbil

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Ladestasjoner
Er elbil noe for deg som ikke har lademulighet hjemme?

Er elbil noe for deg som ikke har lademulighet hjemme?

Nora Guthe, Jeanette Johansen
Ladestasjoner