Nødutløsing av ladeplugg

Nødutløsing av ladeplugg

Har du opplevd at ladepluggen blir sittende fast i bilen og umulig å få løs selv om ladingen er avsluttet? Dette er en kjedelig situasjon å havne i når man er på farten og har det travelt. Men fortvil ikke, det finnes i de fleste tilfeller en enkel løsning på dette problemet, nemlig bruk av bilens eget nødsystem for å løse ut ladepluggen.

Hvorfor sitter ladepluggen fast?

Når CCS ladepluggen* settes inn i bilens ladeport vil bilen umiddelbart låse pluggen fast med en låsepinne. Denne pinnen sitter i siden på ladeporten, og låser fast pluggen i ett av de åpne hullene på siden av pluggen (se blå piler på figuren under). Denne låsingen forhindrer pluggen fra å løsne (eller bli trukket ut) mens lading pågår, noe som i verste fall vil kunne føre til skader på bil eller lader.

Når ladingen avsluttes skal denne låsepinnen trekkes tilbake av bilens styringssystem for ladingen. I noen tilfeller skjer ikke dette. Årsakene til dette kan være at bilens styringssystem ikke forstår at ladingen er avsluttet, eller at låsepinnen kiler seg fast.

Det er altså ikke laderen som bestemmer om låsepinnen skal aktiveres eller trekkes tilbake. Dette bestemmes av bilen.

*) Dette problemet skjer normalt ikke med Chademo ladeplugg da denne har en mekanisk låsmekanisme som brukeren kontrollerer.

Hva gjør man når ladepluggen sitter fast?

Det første man gjør hvis ladepluggen sitter fast er å sjekke at ladingen faktisk er avsluttet. Dette ser man enten på laderen eller i ladeappen, evt i bilens dashboard. Er man i tvil, så kan man ringe kundeservice som kan sjekke laderens styringssystem og evt avslutte lading. Husk også at ladingen avsluttes automatisk når bilen er fulladet, så hvis man nærmer seg fullt batteri kan det være greit å vente.

Hvis pluggen fortsatt sitter fast etter å ha fått bekreftet at ladingen er avsluttet, følger man de tre punktene nedenfor i rekkefølge:

 1. Trykk ladepluggen godt inn, og bruk bilens fjernkontroll til først å låse bilen, deretter åpne den igjen. Hvis dette ikke hjelper, prøv å trykke på bilens startknapp, deretter stoppe den igjen, og sjekk om pluggen har løsnet. Husk å trykke ladepluggen godt inn mellom hver gang, for å unngå at låsepinnen er i klem.
 2. Neste mulighet er å bruke bilens system for nødutløsing av ladepluggen. Se oversikt nedenfor om hvordan slik nødutløsing skjer på noen de mest vanlige elbilene i Norge.
 3. Siste mulighet er å ringe bilforhandler eller veihjelp. Bilforhandler/verksted kan ha ytterligere råd om hva man kan gjøre, og veihjelp har etter hvert blitt trent på finne løsninger for hvordan man kan få løsnet ladepluggen.

Det er viktig at man ikke bruker for stor kraft når man prøver å trekke ladepluggen ut. Det kan i verste fall ødelegge låsepinnen.

Prosedyre for nødutløsing av ladeplugg

Systemet for nødutløsing av ladeplugg varierer veldig mellom bilmerkene og -modellene, og kan i noen tilfeller kreve hjelp fra erfaren mekaniker og spesielt verktøy. Noen biler mangler også slikt system for nødutløsing. Hvis du er i tvil om hvordan dette kan gjøres, ring din bilforhandler, bilverksted eller veihjelp.

Nedenfor beskrives kort hvordan nødutløsing av ladeplugg gjøres på noen av de mest vanlige elbilene i Norge.

Bilmodell Nødutløsing av ladeplugg
Audi e-tron 50/55
 • Trykk ladepluggen godt inn, se til at ladepluggen ikke står i bend, og trykk på release-knappen ved ladeporten
 • Åpne panser og bruk gul nødutløser under deksel på innsiden av ladeporten
BMW i3
 • Åpne høyre bakdør og bruk nødutløser innenfor døren
Hyundai Ioniq
 • Åpne bagasjerommet og bruk nødutløser i lite rom nederst
Hyundai Kona
 • Åpne panseret og bruk nødutløser helt foran i motorrommet
Jaguar i-Pace
 • Åpne panser og bruk nødutløser på innsiden av ladeporten
Mercedes EQC
 • Trykk på knapp ved ladeluken
 • Åpne bagasjerom og bruk nødutløser under matten
Opel Ampera-e
 • Trykk på åpne-knappen på nøkkelen i inntil 5 sek
 • Gå inn på menyen i bilen og velge «stopp lading»
Tesla Model 3
 • Åpne bagasjerom og bruk nødutløser bak deksel på innsiden av ladeporten
Volkswagen e-Golf / e-Up
 • Trykk åpne bil på fjernkontroll samtidig med åpne knappen (den øverste) ved siden av ladepluggen i inntil 15 sek.

NB. Det tas forbehold om at informasjonen som er mottatt fra de ulike bilprodusentene er korrekt.

Hvis du fortsatt har problemer, ta kontakt med Circle K kundeservice på telefon 22 96 24 00. Vi ønsker å hjelpe deg så langt vi kan!

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
9 ting du kan gjøre mens du lader elbilen

9 ting du kan gjøre mens du lader elbilen

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Ladestasjoner
Alt du trenger å vite om elbillading: På veien

Alt du trenger å vite om elbillading: På veien

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Ladestasjoner
Bør man lade elbilen på hytta eller langs veien?

Bør man lade elbilen på hytta eller langs veien?

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading, Ladestasjoner