Ladehastighet om vinteren - slik påvirkes batteriet ditt

Ladehastighet om vinteren - slik påvirkes batteriet ditt

Vinteren nærmer seg, og temperaturen beveger seg sakte nedover. De fleste av oss vil oppleve at kaldere temperaturer påvirker rekkevidden på elbilen, og ladingen tar lengre tid. På lik linje med batteriet i mobiltelefonen, eller blybatteriet i elbilen skyldes dette at batteriet rett og slett fungerer dårligere i lave temperaturer.

Kuldegrader gir tregere lading

Den tekniske forklaringen på dette er at de kjemiske reaksjonene i batteriet går tregere ved lave temperaturer. Elektronene beveger seg senere, og man merker dette gjennom tregere lading og dårligere batterikapasitet. I vintersesongen tar det altså lengre tid å lade batteriet, samtidig som et fulladet batteri rekker til færre kilometer. I følge Norsk Elbilforening kan lading i 10-20 kuldegrader ta 3-6 ganger så lang tid som ved 10 plussgrader.

Øk temperaturen på batteriet

Det eneste som kan motvirke dette er å øke temperaturen på batteriet. Dette skjer til en viss grad under kjøring, og spesielt om man har kjørt lengre turer på en time eller mer. Dette gjør at man gjerne merker at batteriet holder lengre og at ladingen går raskere når man er på langtur, fremfor når man tar kortere turer.

Etter en langtur vil det dessuten være bedre å lade batteriet på vei hjem, fremfor å vente til neste morgen. Dette grunner i at batteriet fortsatt vil være varmt på veien hjem. Batteriet vil også lades raskere og vare lengre om bilen er parkert i en oppvarmet kjeller over tid.

Om elbilen har et aktivt varmesystem for batteriet, vil det være smart å forvarme bilen/batteriet når den står til lading. Det beste rådet ved vinterkjøring med elbil vil derfor være å være klar over hva kulden gjør med batteriet og gjør de tiltakene man kan gjøre. Husk også at vi har en rekke hurtigladere langs veien slik at du alltid har en lademulighet innen rekkevidde. Husk også at vi har en rekke hurtigladere langs veien slik at du alltid har en lademulighet innen rekkevidde. Se vårt ladekart og planlegg din reise her.

Related articles

Read all news
Alt du trenger å vite om elbillading: På veien

Alt du trenger å vite om elbillading: På veien

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Ladestasjoner
Tips til deg som skal på langtur med elbil

Tips til deg som skal på langtur med elbil

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Ladestasjoner
Er elbil noe for deg som ikke har lademulighet hjemme?

Er elbil noe for deg som ikke har lademulighet hjemme?

Nora Guthe, Jeanette Johansen
Ladestasjoner