Fremtidens elbiler: Moderne batteriteknologi og lademuligheter

Fremtidens elbiler: Moderne batteriteknologi og lademuligheter

Det er ikke lett å vite hva fremtidens bilteknologi bringer, men det er ingen tvil om at den er elektrisk. Norge har ligget på elbiltoppen i mange år allerede, og antallet elbiler vil bare fortsette å øke de kommende årene. Derfor vil vi også se en utvikling når det kommer til batterikapasitet og lademuligheter.

Batteriene vil bli både større og kraftigere, ladingen vil gå raskere og bli enklere. I denne artikkelen ser vi på hva vi kan vente oss og ulike teknologier som testes og utvikles.

Utbyttbare batterier og trådløs lading

Det norske elbilmarkedet har vokst og det dukker stadig opp flere nyheter. I tillegg til nye biler har det også vært en stor utvikling når det gjelder selve batteriteknologien. Kinesiske Nio åpent tidligere i år sin første batteristasjon utenfor Kina. Her kan Nio-eiere bytte hele batteripakken på under 5 minutter. I 2021 dukket det også opp trådløse elbilladere i Oslo. Som et testprosjekt kunne nemlig utvalgte taxisjåfører fra Norgestaxi med en Jaguar I-Pace lade mens man sto parkert via induksjonsteknologi.

En globalt økende etterspørsel

Den største endringen når det kommer til elbil de neste årene er nok den globale økningen. Stadig flere land ser et skifte fra bensin til el - og det gjør samtidig at behovet for nye modeller, raskere utvikling og bedre løsninger øker.  

I Oslo finner man nå hele 66% elbileiere, mens man i USA ser at antallet solgte elbiler har steget fra 16 000 til over 2 millioner de siste 10 årene. Samtidig øker fokuset på fornybar energi, miljøvennlig transport og en grønnere hverdag.

Trådløs lading via ultralyd og WiFi

Forskningen på nye og bedre batteriløsninger sees av mange på som vår tids gullrush. Tenk deg en fremtid uten rekeviddeangst og lang ladetid, eller å få fullt batteri uten å måtte stoppe bilen for å lade.

Det finnes mange eksempler på nye teknologier under utvikling. I et forskningsprosjekt har forskere laget en antenne som fanger opp radiobølger som lader batteriet mens man kjører - uansett hvor man er. Selv om teknologien er langt unna å være en realitet i dag betyr dette at fremtidens elbiler kanskje kan lades med elektromagnetiske bølger.  

Også ultralyd er forsket på når det kommer til lading. Selskapet uBeam omskaper energi til lydbølger som kan sendes mot bilen før de igjen omdannes til energi. Per dags dato er det forsket mest på lading av smarttelefoner og bærbare PC-er, men kanskje vil også elbilene våre kunne lades opp på denne måten i fremtiden.

Naturlige batteriløsninger

Også IBM jobber med å utvikle batterier til elbilen, og har oppdaget en batterikjemi som er helt fri for tungmetaller og som kan utkonkurrere lithium-ion batterier. Materialene er utviklet fra sjøvann og vil være både billigere å produsere, lades raskere og ha mer kraft. IBM jobber nå i samarbeid med Mercedes-Benz om teknologien, men det er usikkert om, når og hva som eventuelt blir det endelige resultatet.

I tillegg til sjøvann kan også sand være et naturlig alternativ i fremtiden. Ved University of California Riverside jobbes det med en teknologi der sand brukes for å skape rent silisium (hovedbestanddelen i silikon). På denne måten vil man kunne oppnå hele tre ganger bedre ytelse enn hva man finner i dagens batterier, samtidig som batterilevetiden forsterkes kraftig. Selskapet bak teknologien er batterioppstartsfirmaet Silnano, og prosjektet støttes gjennom finansiering fra Daimler og BMW.

En fremtid full av muligheter

Det er ingen tvil om at vi har mye godt i vente når det kommer til batteri- og ladeteknologi. Nøyaktig hva som blir realiteten er vanskelig å si, men at bransjen sikter seg mot bedre, mer miljøvennlige og kraftigere batterier er ingen tvil.

Uansett hva som skjer er det en spennende utvikling, og vi kan alle glede oss til å ta del i fremtidens lademuligheter.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
Bør man lade elbilen på hytta eller langs veien?

Bør man lade elbilen på hytta eller langs veien?

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading, Ladestasjoner
Er lading med stikkontakt forbudt?

Er lading med stikkontakt forbudt?

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading
5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

Marius Blaker Høgevold
Hjemmelading