Bør man lade elbilen når det tordner?

Bør man lade elbilen når det tordner?

Lyn og torden er ikke et ukjent fenomen hos oss her i nord, og med mer ekstremvær i årene som kommer vil det heller ikke bli sjeldnere at himmelen lyses opp med et brak.  Med rundt 120 000 lynnedslag i året har du helt sikkert blitt lært opp til at man ved lyn og torden skal trekke ut støpselet til TV-en eller annen elektronikk i hjemmet, men hvordan skal du forholde deg til din elbil?

Er det trygt å lade eller bør man vente til uværet har gitt seg? Vi gir deg svarene du trenger for en trygg ladeopplevelse - uansett vær.

Hjemmelader med overspenningsvern

Hele tre av fire elbilister har en ladeboks hjemme, og å lade elbilen med en hjemmelader vil generelt være tryggere enn om du lader elbilen med en vanlig stikkontakt. Hjemmeladeren sørger ikke bare for en trygg lading, men er også den raskeste måten å lade opp elbilen hjemme. Kjøper du en ladestasjon med installasjon fra Circle K vil elektrikeren sørge for de nødvendige forutsetningene ved monteringen og for fremtidig bruk. 

Mangler du for eksempel overspenningsvern vil du få hjelp til å få installert dette. Overspenningsvernet sikrer deg mot uønskede spenningstopper i de elektriske komponentene, som følger av for eksempel lynnedslag. 

Unngå skader - dra ut kontakten

Men selv med en hjemmelader installert er man ikke 100% beskyttet mot skader på bilen og dens elektronikk. Ved et eventuelt lynnedslag vil spenningen være langt høyere enn vanlig, og strømstyrken kan nå flere hundre tusen Ampere. På samme måte som dette kan ødelegge mindre el-artikler som for eksempel TV-en kan dette også føre til skader på både laderen, bilen og huset. Derfor anbefaler både vi og de fleste andre bilmerker å trekke ut ladekabelen når det lyner. 

Teknisk leder for lading i Circle K, Lars Bjørnå, forklarer: «Det er store krefter i lyn og torden. Overspenningsvernet gir en god sikkerhet, men vil ikke kunne sikre 100% mot overspenning. Jeg anbefaler derfor at man avslutter ladingen om det tordner og lyner.»

Du kan lese mer om fordelene med en hjemmelader her, eller se våre produkter her

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

Marius Blaker Høgevold
Hjemmelading, Ladepartnere
5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

Jeanette Johansen
Hjemmelading
Alt du trenger å vite om elbillading: Hjemmelading

Alt du trenger å vite om elbillading: Hjemmelading

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading