Image
Drivstoff til landbruk
Image
Drivstoff til landbruk

Dieseltank – lagring av drivstoff

Du lagrer sikkert diesel på gården. Da lurer du kanskje på hvor lenge diesel kan lagres, og hva som er optimal oppbevaring av drivstoff? Og hvordan renser du egentlig dieseltanken?

Circle K leverer diesel som er spesialtilpasset landbruket, slik at du unngår driftsproblemer. Vår diesel har forbrenningsforbedrende tilsetninger som bidrar til lavere forbruk og renere forbrenning. Den motvirker også korrosjon, forhindrer vannseparasjon og gir deg en raskere start når motoren er kald.

Krav til dieseltank

Slurver du med lagringen av diesel i dieseltanken, kan det få konsekvenser som driftsstans og utgifter til reparasjon. Bare en liten dråpe vann i systemet kan forårsake store skader på dine landbruksmaskiner, og du risikerer i tillegg en bot dersom du oppbevarer diesel feil. Det er derfor viktig at du lagrer drivstoffet i en dieseltank for landbruk. Tanken skal være produsert i henhold til en anerkjent standard, og en dobbeltvegget tank gir deg ekstra trygghet mot lekkasje. Tanken skal stå minst 5 meter fra tennkilder og brennbare bygninger. I tillegg må du gjøre en miljømessig vurdering når du bestemmer hvor dieseltanken skal stå. Det er også viktig at dieseltanken merkes med følgende symboler, samt produktkvalitet.

Slik sjekker du dieseltanken

Dagens landbruksmaskiner er ømfintlige for smuss og kondensvann, så vi anbefaler at du sjekker dieseltanken én gang i året. 

  • Titt ned i tanken med lommelykt, og se etter smuss og rust. 
  • Rengjør tanken hvert femte år. Er tanken ny, må den rengjøres etter ti år. Ny annethvert år
  • Skift pumpefilteret en gang i året. 
  • Vurderer du ny landbrukstank? Vi samarbeider med Vera Tank som produserer drivstofftanker i henhold til anerkjent standard.

Slik holder du dieseltanken ren

Du kan ta følgende preventive grep for å holde tanken ren:

  • Bruk en dieseltank av god kvalitet. Det forebygger kondens.
  • Bruk vann- og partikkelfilter som monteres mellom pumpe og fylleslange.
  • Bruk peilepasta for å sjekke om du har vann på dieseltanken. Pastaen smøres på en peilepinne som slippes ned i tanken. Blir pastaen rosa, har du vann på tanken.
  • Bruk diesel av høy kvalitet.
  • Bruk opp all sommerdiesel før kuldegradene kommer.

Skulle du oppdage at dieseltanken trenger rengjøring/rens, så anbefaler vi å kontakte en profesjonell aktør.

Hvor lenge kan du oppbevare diesel på dieseltanken?

– Vi har en tommelfingerregel som sier at drivstoff har en holdbarhet på seks måneder. Drivstoffet kan imidlertid vare lenger dersom det lagres korrekt på en dieseltank der det er mørkt, kjølig og mest mulig jevn temperatur, sier Anders Kleve Svela, kategorisjef fuel, i Cirkle K.

Han forklarer at du kan sjekke om drivstoffet er OK ved å gjøre en visuell sjekk. Dersom drivstoffet fra bunnen av dieseltanken fremstår klart og lyst, uten synlige partikler eller vann, så vil drivstoffet normalt være helt OK å bruke.

Image
Kategorisjef Anders gir råd om lagring av diesel

Dette må du tenke på ved lagring av drivstoff og fyringsolje

Når du lagrer diesel, fyringsolje, biodiesel og biofyringsolje, plikter du å vise aktsomhet slik at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges. Det er forbudt å bruke ild eller andre tennkilder i nærheten av drivstofftanken. Tanken skal også oppbevares på en ryddig plass, og slokkeutstyr bør være lett tilgjengelig.

Våre lokale transportører har ekspertisen

Økonomi for bonden handler ikke bare om rimelig diesel, men at kvaliteten opprettholdes når dieselen lagres. Smuss og kondens i dieseltanken kan gi kostbare konsekvenser. Vi har transportører i hele landet som gjerne bistår deg med tips og råd for sikker lagring av diesel.

Tor Helge Eriksen er sjåfør i Circle K distributør, Asbjørn Næss. Han minner kundene på viktigheten av å ha filter. – Vi anbefaler å bytte filter én gang i året. Å kjøre uten filter på dieselpumpa er dømt til å mislykkes. Dagens moderne motorer krever veldig ren diesel og filteret tar også bort vannet. Så det å tenke at man sparer penger på å droppe filterbytte, er bare å be om trøbbel.

Image
Asbjørnsen Transport vedlikehold av dieseltank

Relatert innhold

Image
Lastebilsjåfør med mobiltelefon

Bulkbestilling gjort enkelt online

Bestill levering til din diseltank med vår online bulkportal. Vi har transportører over hele landet som sikrer rask levering og god service i ditt område.

Image
Dieseldyr på tanken

Tips for vedlikehold av tank

Dårlig vedlikehold av dieseltanken på gården er ofte synderen når traktoren får motorstopp. Her har vi samlet alt du trenger å vite om dette!

Image
Leveranse diesel tank landbruk

Sikker lagring med Vera Tank

Vurderer du ny landbrukstank? Det finnes flotte overgrunnstanker, som er særlig godt egnet for landbruket. Circle K har samarbeidsavtale med Vera Tank