Image
Stasjoner for lastebil
Image
Stasjoner for lastebil

Dieseltilsetning

Det er viktig med god vedlikehold av dieseltanken. Vi har samlet alt du trenger å vite om de ulike dieseltilsetningene, og hvordan du blir kvitt dieseldyr og kondens i dieseltanken.

Hva er dieseldyr?

Dieseldyr er egentlig alger, eller såkalte mikrober, som vokser i overgangen mellom vann og diesel nederst i dieseltanken. Dieseldyr trenger vann for å eksistere. Med andre ord, klarer du å ta forhåndsregler som forhindrer kondens i dieseltanken, så unngår du også dieseldyr. Da slipper du at disse mikrobene tetter igjen drivstoffilteret.

Hvordan forhindre dieseldyr i dieseltanken?

For å forhindre dieseldyr, er det viktig med gode rutiner for lagringen av drivstoff. Det er også verdt å merke seg at tomme eller halvtomme dieseltanker gir mer kondensvann.

– Vårt tips er å peile for vann og ta prøve fra bunnen av dieseltanken regelmessig. Oppdager du vann i dieseltanken, kan du tappe ut vann og eventuelt slam. Følg også med på dieselen ut fra pumpa. Hvis trykket er dårligere enn normalt, så kan det være et tegn på at dieseldyr tetter igjen pumpefilteret. Da bør filteret sjekkes for dieseldyr, forklarer Anders Kleve Svela, kategorisjef drivstoff i Circle K.

Dieseltilsetning mot dieseldyr – god ide?

En del aktører tilbyr dieseltilsetning (biocider) som angivelig skal forhindre dannelsen av dieseldyr i tanken. Men er det en god ide? Vi spør eksperten.

– Vi fraråder bruk av slike midler, da de kan gjøre vondt verre. Dieseltilsetning med biocider vil ganske riktig bidra til at noen av dieseldyrene dør, mens andre vil være resistente. Disse vil få bedre vekstvilkår når de er alene i tanken, og vil medføre enda større problemer. Det er dessverre ingen quick fix mot dieseldyr, sier Kleve Svela.

Hvordan bli kvitt dieseldyr

Så hva gjør du hvis du oppdager dieseldyr i tanken? Da bør du raskest mulig tømme tanken på forsvarlig vis, og rengjøre og/eller skifte filtre. Spyl ledninger, og fjern rust og vann. Vil du være på den sikre side, finnes det profesjonelle aktører som tilbyr rens av dieseltank. Det kan være en god investering før du fyller opp med ny diesel.

Dieseltilsetning – mytene må knuses

Du har sikkert hørt mange tips når det gjelder dieseltilsetning. En gjenganger, og en utbredt misforståelse, er at parafin brukes som dieseltilsetning om vinteren for å gjøre drivstoffet mer kuldesterkt. Denne praksisen er hverken nødvendig eller lovlig. Bruk av parafin eller andre stoffer som dieseltilsetning fører til at både drivstoffleverandøren og maskinleverandørenes garantiansvar bortfaller.

– Vi anbefaler ingen dieseltilsetninger hverken om vinteren eller andre årstider. Dieselen som leveres fra Circle K kommer ferdig til bruk hele året. Den er allerede tilsatt «miles additive», som gir et mest mulig problemfritt dieselhold, sier Kleve Svela.

Dieselkvalitet – viktigere enn du tror

Dette bringer oss inn på kvalitet. God dieselkvalitet og rutinemessig vedlikehold av dieseltanken er nemlig dine sikreste kort på dette området. Det finnes likevel grep du kan ta – som ikke handler om dieseltilsetning.

4 tips til deg som bruker diesel:

  • Sørg for å fylle tanken på landbruksmaskinene hver dag etter bruk.
  • Sørg for jevnlig bruk av maskinen. Det bidrar til å holde temperaturen i dieselen oppe.
  • Sørg for å fylle vinterdiesel på dieseltanken på gården før sprengkulda er et faktum.
  • Sørg for å jevnlig rengjøre dieselfilter og vannutskiller på dieseltanken og i maskinen
Image
Leveranse diesel tank landbruk

Stasjoner for lastebil

På nesten 190 av disse stasjonene har vi AdBlue-pumper og over 330 med anleggsdiesel. Dette gjør hverdagen effektiv og enkel for deg som yrkessjåfør.

Image
Alt på ett sted

NLF-MEDLEMSKAP

Norges lastebileierforbund og Circle K samarbeider fordi vi trenger hverandre. Som NLF-medlem får du medlemsfordeler på både produkter og tjenester.

Image
Reiseplanlegger

Bærekraft

Circle K er en av de største aktørene innen mat langs veien og drivstoff i Europa. Vi ønsker å bidra til mer miljøvennlige løsninger for din bedrift.