Kjøper du en ny elbil følger det som regel alltid med en ladekabel. I utgangspunktet er det to ulike kabler man trenger å forholde seg til, en kabel som kobles til vanlig stikkontakt og en kabel som kobles til ladeboks. En ladekabel som kobles til en ladeboks vil gi raskere lading og tilfører batteriet mer strøm på kortere tid enn om ved bruk av vanlig stikkontakt. Denne kabelen brukes på hjemmeladere, samt ladere med normalhastighet på opptil 22kwh.
De fleste bilene som selges i Europa leveres med Type 2 ladekabel. For mange vil det være praktik å ha mer enn en ladekabel, for eksempel om man ønsker å ha en liggende i bilen og en hjemme. I vår nettbutikk finner du både Type 2 og Type 1-ladekabler.
En god start som elbilkunde er å investere i en hjemmelader. En hjemmelader er både tryggere og raskere enn å lade med en vanlig stikkontakt, og man slipper dessuten å tenke på spesielle forhåndsregler som man må tenke på om man lader fra vanlig stikkontakt. Om man lader med vanlig stikkontakt vil det for eksempel være viktig å alltid bruke en jordet stikkontakt med en strømkurs på maks 10 ampere. Unngå at ladereren står i for lenge, og avslutt ladingen om det oppstår unormal varme eller om man oppdager at plastikken smelter eller blir brun.
I tillegg til at en ladeboks er en sikrere løsning er det lurt å tenke på at en hjemmelader bidrar til økt verdi på boligen, og at ladeboksen dermed vil være en investering på sikt.
Med en hjemmelader kan du dessuten alltid starte dagen med en fulladet elbil. Velger du en Easee hjemmelader fra Circle K får du en smart og enkel hjemmelader som passer til alle biler og hjem.
I tillegg til en hjemmelader kan det også være smart å installere en Equalizer. Equalizeren lar deg styre strømbruken på en smartere måte, og lade når det er ledig strøm. Dermed kan du lade raskere på de tidspunktene hvor det brukes lite strøm ellers. En Equalizer er enkel å montere og sørger for at du aldri trenger å bekymre deg for overbelastning.
Så fort sesongene endrer seg vil du oppdage at også batterikapasiteten og ladetiden endrer seg. Kaldere vær påvirker rekkevidden så vel som ladetiden og du vil oppdage at elbilens batteri har en lavere virkningsgrad i kalde temperaturer. Enkelt forklart skyldes dette at de kjemiske prosessene i batteriet går tregere ved lave temperaturer, litt det samme man kan oppleve med mobiltelefoner.
Ifølge Norsk Elbilforening kan lading i 10-20 kuldegrader ta hele 3-6 ganger lengre tid enn ved 10 plussgrader. Les mer om ladehastigheten på vinteren her.
Det kan også være lurt å huske på at kuldegrader gjør at man bruker mer strøm for å varme opp bilen innvendig. I tillegg til kulden vil også snødekte veier kreve mer av bilen, og gi mer motstand til dekkene – som igjen også vil bidra til mer energibruk.
Med disse tipsene håper vi at det blir lettere å plugge inn elbilladeren å komme i gang med din nye elbil, og husk at du finner alt du trenger å vite om elbillading på veien her.