Gjeldende regler og forskrifter for lading av elbil

Gjeldende regler og forskrifter for lading av elbil

Flere elbileiere er usikre på hvilke forskrifter som gjelder for elbillading. Er det lov å lade i stikkontakten? Hvordan lader man raskest? Hva er tryggest? Det er strenge krav for hjemmelading med tanke på brannsikkerhet, og her gir vi deg en oversikt over reglene og forskriftene du bør være klar over når du skal lade bilen hjemme.

Lading med vanlig stikkontakt

Hvis du ikke har hjemmelader og vil lade med vanlig stikkontakt, er det noen retningslinjer og krav du må være oppmerksom på. Dette er fordi en vanlig stikkontakt ikke er ment for belastningen av lading av elbil over tid, og overbelastningen kan føre til at det går varmegang i kontakten og det kan i verste fall begynne å brenne. I tillegg kan bilens ladesystem hindre jordfeilbryteren som finnes i vanlige stikkontakter i å fungere. Hvis man ikke har installert overspenningsvern er man heller ikke sikret for skader et potensielt lynnedslag kan påføre bilen og husets elektronikk.

Retningslinjer og krav for lading via stikkontakt

  • Egen kurs til elbilen
  • Strømbegrensning på 10A
  • Jordfeilbryter type B
  • Overspenningsvern
  • Etter lading må kabelen trekkes ut av bilen før støpselet trekkes ut fra kontakten
  • Bruk av skjøteledninger er ikke tillatt

Lading med hjemmelader

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler bruk av hjemmelader. Lading med hjemmelader er både raskere og tryggere enn lading med vanlig stikkontakt.

Sikkerheten er ivaretatt med en hjemmelader. Ved installasjon av ladeboksen blir det sikret av sertifisert elektriker at det er installert overspenningsvern og jordfeilbryter type B. I tillegg stopper hjemmeladere strømtilførselen når bilen er fulladet, og gir beskjed om det er eventuelle feil med laderen.

I tillegg er det flere elbileiere som erfarer at det er mer praktisk å ha en ladestasjon hjemme, ettersom det gir raskere lading, er fremtidsrettet og kan øke verdien på boligen. En hjemmelader kan redusere ladetiden betraktelig, og kan lade bilen opptil ti ganger så fort som lading via stikkontakt. Les mer om hvorfor det kan lønne seg å installere en hjemmelader her.

Hvordan velge hjemmelader?

Det finnes flere ulike ladebokser på markedet for hjemmelading, og når du skal velge kan det lønne seg å tenke over blant annet ladeeffekt, strømnett og fremtidige behov. Her kan du lese mer om hva du bør tenke på ved valg av hjemmelader.

Circle K selger en av markedets mest populære hjemmeladere, produsert av norske Easee. Med automatiske programvareoppdateringer og innebygd 4G er Easee klargjort for fremtidens behov og sikrer at du kan lade bilen raskt, enkelt og smart i flere år framover.

Bestill eller les mer om Easee hjemmelader fra Circle K her.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

Marius Blaker Høgevold
Hjemmelading, Ladepartnere
5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

Jeanette Johansen
Hjemmelading
Alt du trenger å vite om elbillading: Hjemmelading

Alt du trenger å vite om elbillading: Hjemmelading

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading