Hvor mye strøm bruker de ulike apparatene i hjemmet?

Hvor mye strøm bruker de ulike apparatene i hjemmet?

Noen produkter bruker mer strøm enn andre, men kanskje bruker de mindre enn det du tror. Vi har tatt en titt på produktene vi bruker mest i hverdagen - og hvor mye strøm de bruker.

Mye kan avgjøre det faktiske forbruket

Det kan være vanskelig å si nøyaktig hvor mye de ulike produktene i akkurat ditt hjem bruker. Dette kommer an hva slags bolig du bor i, energimerking på boligen og de ulike apparatenes energimerking. I tillegg vil også husstandens forbruksmønster gi stort utslag for det faktiske forbruket.

Dette bruker mest strøm

Det kommer nok ikke som en overraskelse at det som krever mest strøm er oppvarming og varmtvann. Faktisk står oppvarming av hjemmet for mer enn 50% av strømforbruket i en normal bolig, mens varmtvann står for ca. 15%. Den resterende prosenten dekkes av elektriske apparater og belysning.

Dette bruker du av strøm på kjøkkenet

Husholdningsapparatene på kjøkkenet brukes daglig, og man kan ikke unngå å bruke hverken kjøleskapet eller stekeovnen med formål om å spare strøm. Heldigvis er ikke moderne varianter av disse apparatene nevneverdig strømkrevende, og jo bedre energimerkingen er, jo mindre strøm bruker produktet.

Et årlig forbruk vil se omtrent slik ut ved normal bruk:

 • Kjøleskap: Ca. 470 kWh/ år
 • Fryser: Ca. 640 kWh/ år
 • Komfyr: Ca. 800 kWh/ år
 • Kjøkkenvifte: Ca. 10 kWh/ år
 • Oppvaskmaskin: Ca. 730 kWh/ år
 • Kaffetrakter: Ca. 270 kwh/ år
 • Brødrister: Ca. 10 kWh/ år

Dette bruker du av strøm i stuen

Neste rom ut er stuen, og for de fleste er stuen synonymt med TV-titting, lesing, gaming og avslapning. Stuen er også det rommet hvor innetemperaturen oftest er høyest, da man tilbringer mye tid i rommet og man ønsker å ha det både godt, varmt og komfortabelt.  Men hvor mye strøm bruker egentlig den dagligdagse kosen? Og hvilket produkt trekker mest strøm? Kan timesvis med gaming virkelig gjøre en forskjell på strømregningen?

Et årlig forbruk vil omtrent se slik ut ved normal bruk:

 • TV: Ca. 110 kWh/ år
 • Stereo: Ca. 40 kWh/ år
 • Spillkonsoll: Ca. 100 kWh/ år

Dette bruker du av strøm på badet

Ser man bort i fra varmtvann og varmekabler (oppvarming) er det hovedsakelig vaskemaskinen og tørketrommelen som trekker strøm fra badet, men også flere småelektroniske produkter bidrar til strømforbruket – slik som hårføner, barbermaskin og andre stylingprodukter.

 • Vaskemaskin: Ca.  270 kWh/ år
 • Tørketrommel: Ca. 470kWh/ år
 • Hårføner: Ca. 40 kWh/ år
 • Barbermaskin: Ca. 0 kWh/ år

Noen produkter overrasker…

Mens oppvarming, varmtvann og belysning fort trekker noen tusenlapper i løpet av et år er det andre produkter som knapt bruker strøm – og som kanskje bruker mye mindre strøm enn du trodde. Har du ventet med å lade mobiltelefonen for å spare strøm? Å lade mobilen daglig vil ikke koste deg mer enn 2-7 kroner årlig, avhengig av hvilket merke og modell du har. Heller ikke den elektriske tannbørsten er noe pengesluk, da den så vidt tipper 1 krone årlig ved normal lading. Når det gjelder robotstøvsugeren kan du bekymringsfritt støvsuge hjemmet jevnlig – for kun 18-36 kroner årlig.

Og som alltid…slå av lys i rom du ikke er i, senk innetemperaturen et par grader og kutt ned på antall minutter i dusjen. Det er ikke så mye som skal til for å spare mye. Flere sparetips finner du i denne artikkelen.

Ønsker du å få en bedre oversikt over hva du bruker av strøm, og når du bruker mest? Med strøm fra Circle K er det enkelt å følge eget forbruk. Les mer om Circle K Strøm her.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter