Ny nettleie 1. juli 2022: Alt du trenger å vite

Ny nettleie 1. juli 2022: Alt du trenger å vite

Strømregningen din består av to hoveddeler – nettleie og strøm. Strømdelen er det du betaler for din strømavtale og forbruk, og denne betales til strømleverandøren. Nettleien derimot, betales til din nettleverandør som driver strømnettet i ditt område. I motsetning til strømleverandør kan man ikke velge strømnett selv. I denne artikkelen tar vi for oss nettleien, og de kommende endringene på hvordan denne ser ut. 

Etter fjorårets utsettelser er det nå klart at det kommer en ny modell for nettleie, og at denne lanseres 1. juli. Det er gjort noen justeringer i det opprinnelige oppsettet for nettleien, og den nye versjonen vil oppleves mer rettferdig enn den opprinnelige modellen. 

Nettleien består av to deler, men der dagens nettleie regnes utfra en fast del (fastledd) og en variabel del (energiledd), vil den nye nettleien basere seg på et energiledd og et kapasitetsledd. Den nye modellen vil premiere energieffektivisering og egenproduksjon av energi. Akkurat hvordan modellen ser ut hos din nettleverandør vil avhenge av hvilken leverandør du har, og hvilken løsning de velger. 

Her kan du sjekke hvilken nettleverandør du har: Elhub.no

Den nye nettleien består av to deler:

  • Energiledd
  • Kapasitetsledd (også kalt effektledd)

Energileddet

Energileddet er den delen av nettleien som avhenger av hvor mange kilowattimer du bruker, og vil avgjøre minimum halvparten av den totale nettleien. Energileddet vil i tillegg til antall kilowattimer også påvirkes av når på døgnet du bruker strømmen. Dette vil hovedsakelig deles opp i to prisgrupper, dag og natt/helg. Dermed vil energileddet ikke bare være avhengig av hvor mye energi man bruker, men også når man bruker den. Siden denne delen vil være hoveddelen av nettleien vil det også fremover lønne seg å spare på strømmen der det er mulig. Enkle tiltak vil lønne seg, slik som solceller, varmepumper og andre energisparende produkter. I tillegg vil det ha noe å si når på døgnet man bruker strømmen, og det vil for eksempel lønne seg å lade elbilen på natten.  Å skille mellom dag og natt gjør det mer lønnsomt å flytte det fleksible forbruket til perioder med mer ledig kapasitet, som igjen bidrar til at man sparer på nettleien. Husk også at ikke alt forbruk bør flyttes til natten med tanke på brannfare. Oppvaskmaskinen, tørketrommel og vaskemaskin er apparater som bør brukes mens man er våken og til stede.

Kapasitetsleddet (Fastleddet)

For å kunne unngå de største forbrukstoppene vil det som i dag er fastledd erstattes med kapasitetsleddet. Kapasitetsleddet skulle i utgangspunktet baseres på den ene timen i måneden med høyest strømforbruk (en brukstopp), men vil nå basere seg på flere topper og enkelttimer. Hvor mange topper man tar utgangspunkt i er opp til de ulike nettselskapene, men flere selskaper har signalisert at de vil bruke tre topper. Når man tar utgangspunktet i gjennomsnittet av tre topper er det lettere å få et lavt gjennomsnitt, enn om man skulle tatt utgangspunkt i kun en brukstopp. Dette gjennomsnittet vil bidra til hvor mye du betaler, og jo høyere gjennomsnittet er – jo høyere opp i kapasitetstrappen vil man havne.  Kapasitetstrappen og trinnene vil variere fra selskap til selskap, og akkurat hvor mye man har å gå på per trinn er derfor avhengig av selskapet.

Eksempel på hvordan nettleien kan se ut

Tilpass forbruket ditt for å spare penger

Det finnes mange måter å påvirke strømregningen på, og med den nye nettleiemodellen vil det være større muligheter enn tidligere å påvirke sin egen nettleie, ved å justere både strømvanene og strømforbruket. Med en god oversikt over egen strømbruk vil du ha et godt utgangspunkt og vite mer om hvilke endringer som er mulig. Legg til rette for når du bruker strøm i hjemmet, og prøv å unngå at ikke flere av de mest strømkrevende produktene brukes samtidig.

Lading av elbilen

Når det kommer til lading av elbilen vil det beste være å lade elbilen gjennom natten, da prisen på nettleiens energiledd vil være lavere per kWt. I tillegg vil det ikke brukes mye strøm via andre apparater, og man vil derfor unngå en brukstopp.

Med en Easee Home ladeboks kan du lade elbilen din på en smartere måte og tilpasse ladingen etter dine behov. 

Strøm fra Circle K

Visste du at Circle K har en egen strømavtale? Vi tilbyr en trygg og enkel strømavtale med lav månedspris og spotpris som gjør at du ikke betaler mer enn du skal. Med strøm fra Circle K får du også tilgang til Min Side, som gir deg en oversikt over ditt forbruk per dag og måned, samt hva forbruket vil koste deg.

Les mer om vår strømavtale, samt andre nyttige strømtips her. 

Relaterte nyheter

Les alle nyheter