Ikke glem effektavgiften!

Ikke glem effektavgiften!

Mange borettslag og sameier med elbilladere betaler i dag høye effektavgifter til netteier. Heldigvis er det mulig å redusere avgiftene signifikant, uten at det går på bekostning av ladeopplevelsen.

Det er nemlig slik at de fleste borettslag og sameier må betale effektavgift som følge av elbillading (se eksempel). Størrelse og utregning av effektavgift varierer fra netteier til netteier, men felles for dem alle er at høyere ladehastighet gir høyere effektavgift.

Norges største netteier, Hafslund, regner effektavgiften ut fra den timen den siste måneden med høyest effekt. Effektavgiften varierer gjennom året, men er i gjennomsnitt cirka 100 kroner per kilowatt per måned.

De fleste borettslag og sameier har foreløpig god strømkapasitet, ettersom et mindretall av beboerne foreløpig lader. Dersom man ikke nedjusterer tilgjengelig effekt, betyr det at beboerne får ladet raskt, men også at det påløper høye effektavgifter. Derfor bør intensjonen være at man lader raskt nok til å ha fulladet bil om morgenen, ikke raskest mulig til enhver pris.

Eksempel

  • Nett: Hafslund 230V IT 3-fas
  • Strøm til elbillading: 200A
  • KW tilgjengelig: 200A x 230V x 3 faser = 80 kW
  • Potensiell effektavgift per måned*: 80 kW x 100 kr 7000
  • Borettslaget risikerer dermed en “uventet” avgift fra nettselskapet på 85.000kr i året, eller opptil 4200 kroner i året per bruker hvis det er 20 brukere av anlegget.

* Dersom borettslaget eller sameiet har en hovedsikring på maks. 80A (på 400V-anlegg) eller maks. 125A (på 230V-anlegg) er de unntatt fra effektavgift

Løsningen på problemet

Heldigvis finnes det en måte å redusere effektavgiften signifikant; Med vår programvare i Circle K Charge styrer vi strømtilførselen i anlegget på en smartere måte, slik at effektavgiften reduseres uten at brukeropplevelsen svekkes. Beboerne får fulladet bil i god tid før de skal av gårde på morgenen og betaler samtidig så lave effektavgifter som mulig.

Circle K sine ladeeksperter gjør i samråd med kunden en vurdering på hva som er riktig kapasitet, og optimaliserer kapasiteten i vår programvare. Riktig kapasitet avhenger av en rekke forhold, for eksempel hvor mye beboerne kjører daglig.

Med vår smarte styring av anlegget i eksempelet over kan vi redusere avgiften til 1/5 uten at beboerne merker noen særlig forskjell. Det betyr at det er store summer å spare for et borettslag eller sameie.

Ønsker du å høre mer om hva vi kan tilby ditt borettslag eller sameie? Fyll ut kontaktskjemaet, så tar vi kontakt med deg.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

Marius Blaker Høgevold
Hjemmelading, Ladepartnere
5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

5 gode grunner til å installere elbillader hjemme

Jeanette Johansen
Hjemmelading
Alt du trenger å vite om elbillading: Hjemmelading

Alt du trenger å vite om elbillading: Hjemmelading

Marcus Aurelio Ruud Grønli
Hjemmelading