Burde vi installere hurtiglader i vårt borettslag eller sameie?

Burde vi installere hurtiglader i vårt borettslag eller sameie?

Vi får ofte spørsmål fra våre kunder om de kan montere hurtigladere i sameiet eller borettslaget. Vi skal i denne artikkelen se på hvorfor dette, i de aller fleste tilfeller, ikke er nødvendig eller økonomisk gunstig for ditt boligselskap.

Hva er en hurtiglader

En hurtiglader er en ladestasjon som leverer en effekt på 50 KW (ca 250km ladet i timen) eller mer, mens hjemmeladere er begrenset til å levere opp til 22kW (110km ladet i timen). En vanlig hjemmelader kan kobles direkte på det eksisterende strømnettet, mens hurtigladere må ha en kostbar transformator for å produsere likestrøm for å kunne levere strøm til elbilen.

Vi har tidligere skrevet en artikkel om hva som påvirker elbilens ladehastighet på hurtigladere og hjemmeladere.

Fire grunner til hvorfor hurtigladere ofte ikke er anbefalt i boligselskap

Det finnes flere grunner til at det i de aller fleste tilfeller ikke er hensiktsmessig for et sameie eller borettslag å investere i hurtigladere.

  1. Høye driftskostnader på grunn av effekttariffer Effekttariffen for en hurtiglader på 50 kW kan bli så høy som opptil 10 000 kr under den kaldeste årstiden.
  2. Høye investeringskostnader En ferdig montert hurtiglader på 50 kW koster ofte flere hundretusen kroner. En hurtiglader er dermed en kostbar løsning, sammenlignet med en lader for hver enkelt beboer.
  3. Ladekø Hurtigladere har kun 1- 3 ladepunkter. Noe som begrenser hvor mange som kan lade samtidig. Man vil da oppleve at flere beboere må vente i kø for å lade og at beboere må flytte sin bil når den er ferdig ladet.
  4. Lademønster De fleste beboere parkerer bilen mellom kl.16 -19 og bilen står ofte parkert frem til neste morgen. Man har dermed 10 - 12 timer å fullade elbilen på. Behovet for å ha en fulladet elbil med hurtiglader på 30-60 minutter forsvinner, da opptil 96% av elbileiere lader sin bil hjemme og over flere timer.

En god og rimelig løsning for sameiet eller borettslaget er derfor å installere en felles infrastruktur for elbillading. Dette gjør at elbileiere i boligselskapet kan få montert sin egen ladeboks på sin parkeringsplass, og dermed få sitt ladebehov dekket. Ønsker du å vite mer om hvordan Circle K kan bistå deg og ditt boligselskap med lading kan du ta kontakt med en av våre rådgivere her.

Les mer om ladeløsninger fra Circle K.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter
5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

5 gode grunner til å få elbilladere i ditt borettslag

Marius Blaker Høgevold
Hjemmelading, Ladepartnere
Circle K leverer ladeløsning til nybygg i Bærum

Circle K leverer ladeløsning til nybygg i Bærum

Jan Terje Normann Elsrud
Hjemmelading, Ladepartnere
De Nye Grønlandskvartalene Garasjesameie ønsket en kollektiv ladeløsning

De Nye Grønlandskvartalene Garasjesameie ønsket en kollektiv ladeløsning

Jeanette Johansen
Referanser, Ladepartnere, Hjemmelading