Hvorfor er det så store forskjeller i pris på installasjon av elbillader?

Hvorfor er det så store forskjeller i pris på installasjon av elbillader?

Flere og flere velger å installere elbillader hjemme, men som forbruker kan det være vanskelig å navigere seg frem til de beste tilbudene i et stadig mer fragmentert og uoversiktlig marked av ladetilbydere. Når du kjøper en ladeboks for din elbil må denne installeres av en godkjent elektriker, men hvordan går du frem for å finne det beste tilbudet på installasjon for deg?

Ved et kjapt søk på nettet finner man mange elektrikere som tilbyr installasjon, men til ganske forskjellige priser. Hvordan har det seg at det er så store variasjoner i pris når de tilbyr et tilsynelatende likt produkt? For å svare på dette må vi se nærmere på hva “installasjonspakken” inneholder og her er det store variasjoner.

Innholdet i installasjonspakkene er forskjellig

De fleste ladestasjon som monteres i dag har mulighet til å levere 22kW ladeffekt, noe som betyr at du kan lade tilsvarende 110km kjørelengde pr time. Det er imidlertid flere andre faktorer som påvirker hva du faktisk får ladet. Se denne artikkelen om hva som påvirker elbilens ladehastighet for å lese mer om disse faktorene.

Dette betyr at selv om du kjøper en ladestasjon som kan levere 22kW må også installasjonen (det vil si kabling, kapasitet, strømnett og sikringer) være dimensjonert for dette. Flere av de «gode» tilbudene vi ser på markedet har en installasjonspakke som derfor drastisk vil begrense ladeeffekten du kan få. Dette kan som regel økes mot tillegg i prisen som gjerne ikke er oppgitt.

Ved å tilby en «enklere» pakke som ikke er dimensjonert for høy ladeeffekt vil tilbydere få lavere kostnader, da innkjøpsprisen på kabel, sikringer, kjørelengde og arbeidstid er mindre, selv om dette betyr at du får en mindre fremtidsrettet installasjon.

Eksempel på ulike installasjonspakker

Installasjonspakke 1 Installasjonspakke 2
  • Ladestasjon 22kW
  • 1-fas 20A sikring
  • 10 meter kabel
  • 40km kjøring
  • 3 timer arbeid
  • Ladestasjon 22kW
  • 3-fas 32-40A sikring
  • 15meter kabel
  • 50km kjøring
  • 4 timer arbeid

Installasjonspakke 1

Installasjonspakke 1 vil kunne gi deg maksimalt 3,6kW, noe som tilsvarer ca. 18km ladet pr time. Denne begrensninger kommer av den mindre sikringen, samt at lengden på kabelen er mindre og derfor billigere. Dette vil si at selv om du kjøper en ladestasjon med en effekt på opptil 22kW, vil du med denne installasjonspakken ikke få utnyttet ladestasjonens fulle kapasitet. Installasjonen vil dermed bli en begrensning for hvor raskt du kan lade elbilen din.
Dersom du i fremtiden har behov for høyere ladehastighet eller ønsker å installere flere produkter, for eksempel produkter for lastbalansering som Easee Equalizer, vil det med installasjonspakke 1 kunne bli kostbart å oppgradere. Dette er fordi installasjonen sannsynligvis ikke er dimensjonert for dette. Derfor kan det være lønnsomt å tenke gjennom fremtidige behov før du velger en installasjonspakke, slik at du unngår dyre oppgraderinger senere.

Installasjonspakke 2

Med installasjonspakke 2 vil det ikke være noen begrensninger på hverken installasjonen eller ladestasjonen som tilsier at du ikke kan lade opptil 22kW. Det vil si at du kan få opptil 110km ladet pr time. Dette betyr at du med denne installasjonspakken vil kunne få utnyttet ladestasjonens fulle kapasitet og installasjonen vil ikke begrense ladehastigheten.

Merk at det er andre faktorer som kan påvirke ladehastigheten, som blant annet tilgjengelig kapasitet, strømnett, ombordlader i bilen, og ladekabel. I noen tilfeller vil det heller ikke være nødvendig eller mulig å lade med 22kW. Les gjerne vår artikkel «Dette bør du tenke på ved valg av hjemmelader» for mer informasjon om hvilke faktorer du bør tenke gjennom før du kjøper en ladestasjon.

Installasjon fra Circle K

Circle K tilbyr kjøp av Easee 22kW ladestasjon med eller uten montering. I vår installasjonspakke tilbyr vi alltid installasjonspakke 2. Dette sikrer at du får en fremtidssikret installasjon og at installasjonen i seg selv aldri vil være en begrensning.

Velger du å kjøpe installasjon fra oss vil vårt landsdekkende partnernettverk av autoriserte installatører utføre monteringen av din ladestasjon. Med lader fra Circle K har du tilgang til vår kundeservice som kan hjelpe deg med spørsmål knyttet til din hjemmelader hele døgnet.

Les mer om installasjon fra Circle K her.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter