Elbillader på hytta? Slik sørger du for optimale lademuligheter

Elbillader på hytta? Slik sørger du for optimale lademuligheter

Helgetur eller en uke - en tur til hytta kan være en deilig pause fra hverdagen for de fleste av oss. Med elbil kan man allikevel møte noen humper på veien. Kommer man helt frem? Er det nok lademuligheter? Og ikke minst - kommer man seg hjem igjen.

Om man er ofte på hytta lærer man seg raskt å kjenne bilens kjøremønster og hvor mye batteri som går med på reisen, man blir også kjent med lademulighetene på veien - og man vet hvor mye batteri man har igjen når man kommer frem. Det vil allikevel dukke opp et behov for å få ladet bilen, også når man har kommet helt frem.

Lading med vanlig stikkontakt anbefales ikke

Å bruke en vanlig stikkontakt til lading av elbilen anbefales generelt ikke når man er på hytta. Dette er det mange grunner til, en vanlig stikkontakt er for eksempel ikke laget for høy belastning over tid, og da elbilen vil trekke strøm over lengre perioder vil det kunne føre til varmegang og brann i det elektriske anlegget.

Med en vanlig stikkontakt vil det dessuten ta lengre tid å lade opp batteriet enn med en egen ladestasjon, og særlig i vintermånedene med kalde temperaturer.

De fleste hytter har dessuten en mindre hovedsikring enn hva man har hjemme i egen bolig, noe som kan føre til at sikringene går om man lader elbilen på en vanlig kontakt, samtidig som man lager mat, varmer opp hytta eller bruker mer strøm enn normalt.

Trygt, raskt og oversiktlig med en elbillader

En hjemmelader på hytta vil ikke bare være en investering i en trygg ladeopplevelse, men også sikre at hytten din er klargjort for fremtidige behov. Før du bestiller en lader kan det være lurt å vite mer om strømnettet i området hvor hytten ligger, og kapasiteten på ditt strømanlegg.

Om hytten ligger i et nytt hyttefelt med ny infrastruktur vil det være det nye TN-nettet som er tilgjengelig, mens eldre hyttefelt vil ha det gamle IT-strømnettet. IT-nett vil gi begrenset kapasitet, lading på mindre effekt og et ustabilt strømnett.

For den optimale ladeopplevelsen kan det derfor være lurt å investere i en Easee Equalizer, som sikrer at laderen bruker den strømmen som er tilgjengelig, og at bilen lades raskere når det brukes mindre strøm. En Equalizer vil være et nyttig hjelpeprodukt om du har lav strømkapasitet, og monteres enkelt i sikringsskapet.

Alt i alt vil en hjemmelader på hytta sikre en mer stressfri hyttehverdag, der du ikke må planlegge hjemreisen utfra resterende batteriprosent men fra et fulladet batteri.

Les mer om vår hjemmelader fra Easee her - laget spesielt for norske forhold.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter